Слави АНГЕЛОВ, 24 часа Aтентатът срещу Иван Гешев е най-маломощният като

...
Слави АНГЕЛОВ, 24 часа Aтентатът срещу Иван Гешев е най-маломощният като
Коментари Харесай

Слави Ангелов: Бомбата срещу Гешев като при Самоковеца и Илия Павлов, но слаба

Слави АНГЕЛОВ, " 24 часа "

 

Aтентатът против Иван Гешев е най-маломощният като заложено количество експлозив (около 3 кг) от общо пет, осъществени у нас против коли в придвижване, без да броим трите несполучливи обстрела с РПГ. Възможността за потреблението на взривател, задействан с дистанционно управление, пък приказва за съществени пропуски в защитата на основния прокурор и за по-елементарна подготовка на атентаторите спрямо покушенията в предишното.

Най-зрелищните опити за убийства с бомби на пътя са тези против някогашния президент на “Мултигруп ” Илия Павлов и против контрабандния необут от бурните години на прехода Константин Димитров-Самоковеца. В тези години обаче напрежението в незаконния свят беше доста по-силно, поръчкови отстрели се случваха и по няколко пъти в седмицата и надлежно мафиотите се пазеха доста по-старателно.

Неслучайно и при двата опита за нападение против Павлов и Самоковеца адските машини бяха детонирани от огромно разстояние с кабел. Просто в края на 90-те години и при започване на новото хилядолетие всеки уважаващ се по-голям нарушител у нас ползваше брониран джип или лимузина. Освен това в многочислената защита, която го ескортираше, имаше

специфичен човек -

отговорник за куфарчето

с “тапата ”

Това е устройство, което заглушава всички радиосигнали (включително и на GSM телефоните) в радиус от няколко десетки метра. Ако екипът от НСО, отговарящ за защитата на Иван Гешев, имаше сходна “тапа ”, атентаторите изобщо нямаше да съумеят да задействат заложената край пътя бомба. Подобни устройства за отбрана от отдалечено задействан експлозив се употребяват и от държавни глави, за защита на олигарси, за конвои с значими персони.

Точно поради отбраната с “тапа ” екипът, който опита да отстрани Илия Павлов през 1997 година, задейства бомбата на пътя по всекидневния му маршрут на придвижване от разстояние от към 200 метра чрез кабел, наблюдавайки обстановката от непосредствен рид.

Мощната бомба избухна

54 минути след среднощ

на 18 юни край ресторант

“Шумако ” на пътя София - Бистрица. В оня интервал Илия Павлов живееше в някогашната резиденция на Тодор Живков в региона и атентаторите пробваха да го взривят, до момента в който се прибираше късно вечерта по нормалния си за деня маршрут. Бомбата беше най-мощната до този миг в историята на българския незаконен свят с към 20-килограмов тротилов еквивалент (кратерът след детонацията е необятен 7 метра и бездънен 2 метра). Убийците добре бяха обмислили къде тъкмо да заложат гърмежа, тъй като тъкмо в правата против бомбата имаше дълбоки дупки и двете беемвета на “Мултигруп ” понижиха доста скоростта, с цел да ги заобиколят в насрещното платно. Колите пострадаха от ударната вълна, а от компанията оповестиха, че Илия Павлов не се е возил вътре. В реалност той бе на задната седалка във втория автомобил, а от гърмежа пострада леко единствено първият. Президентът на “Мултигруп ”

оцеля тогава, само че бе

убит 6 години

по-късно от снайперист

пред офиса на компанията в София.

По извънредно непосредствен сюжет се разви и историята на Косьо Самоковеца. Първият несполучлив атентат против него се случи при започване на юни 2003 година - интервал, в който бушуваше кървава война в незаконния свят. След чудесно авансово изследване атентаторите взеха решение да заложат бомбата против кортежа му в региона на Пасарел по пътя от София към родния му град Самоков. Тогава съгласно оперативна информация на Министерство на вътрешните работи, двама души доста близки до Златко Баретата, бяха заложили към 15 кг тротил в остарял бойлер навръх изострен завой на пътя.

После двамата се качиха на насрещен рид, от който пътят се виждаше чудесно и следиха придвижването, като единият стискаше в ръце капсул-детонатор. Полицията щеше да пресметне след това, че от устройството за задействане на експлозива до натъпкания с тротил бойлер те са положили и прикрили усърдно с камъни и пръст тъкмо 374 метра кабел.

И при атентата против Самоковеца леко пострада единствено джип " Мерцедес " G-класа, в който се возеше защитата. Бронираният с номера 8899, в който бе контрабандният необут, продължи бързо към курорта Боровец, воден от пилотно " Ауди ". Константин Димитров нямаше шанса да поживее още 6 години след гърмежа като Илия Павлов. На 6 декември същата година той беше убит на площад “Дам ” в Амстердам. Косьо Самоковеца опита да спре такси дружно с манекенката Цеци Красимирова, когато нидерландският наемник Ервин Врекер застана зад тила му и го простреля с револвер в тила.

Куршумът прекъсна

за секунди живота му,

рикошира и улучи леко

в лицето любовницата му

Убиецът свърши съвършено работата си, само че не знаеше, че на десетина метра зад тила му се намира скришен сътрудник на нидерландската полиция, който, маскиран като колоездач, следеше придвижването на Самоковеца. Така служителят на реда съумя да види къде Ервин Врекер хвърля якето и револвера си и го арестува минути по-късно в непосредствен ресторант.

И бомбеният атентат в автомобил в придвижване против Иван Тодоров-Доктора се случва през 2003 година, а ориста му е безусловно идентична с тези на Илия Павлов и Самоковеца. В началото на април интернационалният контрабандист на цигари, за който необятната аудитория в България въобще не подозира, е оставил мерцедеса си S-класа за проби в гаража на НДК.

Там двама мъже, към този момент арестувани, до момента в който залагат бомби под коли, слагат добре прикрита адска машина под предната седалка до водача, където Доктора се вози нормално.

На 18 април обаче Иван

Тодоров импулсивно

взема решение самичък

да кара мерцедеса си,

а водачът му - някогашният чиновник на Националната работа за защита Йордан Спасов, се разполага на неговото място - тъкмо върху бомбата. Тя е взривена отдалечено тъкмо когато мерцедесът минава пред Полиграфическия комбинат на бул. “Цариградско шосе ”, движейки се в посока центъра. Иван Тодоров изскача целият опушен от лимузината с леки пострадвания, а водачът му Йордан Спасов остава на седалката вечно. При детонацията

от мерцедеса изхвърча

куфарче, в което

полицията намира

доста забавни фотоси

- на борда на яхта в Монако, наета от предприемача Спас Русев, карти играят министрите от държавното управление на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев и Пламен Петров, депутатът Мирослав Севлиевски и Петър Петров-Амигоса, който по-късно ще бъде разследван за пране на пари.

Иван Тодоров-Доктора живее още 3 години след несполучливия бомбен атентат. Застрелян е с 13 патрона в джипа си “Порше Кайен ” в софийския кв. “Лозенец ”. Един от мъжете, които скриват бомбата в мерцедеса му, също към този момент не е сред живите.

Най-старият атентат против автомобил в придвижване е от 1994 година Тогава атентатори взривяват отдалечено мерцедеса на Васил Божков на автомагистрала “Тракия ”, само че няма данни някой да е потърпевш съществено при случая.

 

Оригиналът е оповестен ТУК

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР